Interviews met gebruikers : OKcomply en de federatie NRK

Schermafbeelding 2021-03-01 om 14.15.37.png

In 2017 nam OKcomply het Ondernemingsdossier over van het ministerie van Economische Zaken. Een van de early adopters binnen het Ondernemingsdossier was Erik de de Ruijter van de Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie NRK. Na de overname is Erik betrokken gebleven en inmiddels gebruiken een flink aantal leden van de NRK het OKcomply platform.

Eind vorig jaar zijn er een aantal leden van het NRK geïnterviewd door Dennis Derksen. Het resultaat van de interviews is opgenomen in een door Dennis geschreven advertorial dat geplaatst is in de laatste editie van het Kunststof Magazine.

Een aantal interessante passages :

'Hoewel de regels duidelijk zijn en nut en noodzaak breed worden erkend, is het lastig om goed in beeld te houden op welk moment er wat precies moet gebeuren. Een notitie van een verplichte keuring of noodzakelijk onderhoud in een papieren agenda, kan door de dagelijkse beslommeringen al snel over het hoofd worden gezien. De hoeveelheid en de frequentie van de taken vraagt om een datagedreven, geautomatiseerde manier van werken.
Om die reden maken Refitech, Else Plastic (als onderdeel van de Else Groep) en Carlisle Construction Materials gebruik van OKcomply, een digitaal platform dat bedrijven helpt om aantoonbaar en systematisch te voldoen aan alle regels.'

'Inmiddels maken zo’n twintig bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie gebruik van OKcomply. Die trend wordt door de NRK als positief ervaren. ‘Het is voor ondernemers belangrijk om te weten welke wettelijke regels en andere eisen gelden’, zegt Erik de Ruijter, directeur Beleid en Advies. ‘Het is heel nuttig en prettig als een digitaal systeem de mensen attendeert wanneer zij wélke actie moeten nemen. Zo blijft het bedrijf goed bij, kan de productie zonder verstoringen doorgaan, werken mensen veilig en gezond en loopt het bedrijf niet per ongeluk tegen een boete aan.'

Carlisle Construction Materials heeft alle noodzakelijke kalibraties, inspecties en keuringen van de verschillende arbeids- middelen opgenomen. ‘Deze zijn bedoeld om de veiligheid van medewerkers te waarborgen, de levensduur van de arbeidsmiddelen te verlengen en stilstand in de productie te voorkomen. Maar ook om te voldoen aan de wet- en regelgeving, verzekeringseisen en de kwaliteitseisen aan onze producten’, zegt Oonk. ‘We denken er aan om ook de veiligheidstrainingen en toolboxen toe te voegen. Gezien de frequentie van de taken en de hoeveelheid dossiers en rapporten, is dat gewoon té veel om in een papieren agenda bij te houden en onder de mensen in het bedrijf te verdelen. Nu weten we zeker dat alle werkzaamheden op tijd en goed worden uitgevoerd. Zitten we met een taak in de kritische fase, dan kunnen we dat in één oogopslag zien. We merken dat mensen elkaar gaan sturen op dingen die nog niet zijn gedaan.’

Omdat de interviews een aantal belangrijke inzichten opleverden, en de advertorial alleen is verschenen in de gedrukte editie, vind je de volledige advertorial hier.

Met dank aan :
Nicole Schrauwen - Else Groep
Michiel Bastiaenen - Refitech
Danny Oonk - Carlisle Construction
Erik de Ruijter - Federatie NRK
Dennis Derksen
Arthur van der Welle - OKcomply

Een preventiemedewerker aanstellen

Een preventiemedewerker aanstellen

Hoe kies je de juiste persoon?

In een bedrijf zijn er veel zaken die mis kunnen gaan op het gebied van arbeidsveiligheid. Daarom is ieder bedrijf verplicht minstens één preventiemedewerker te benoemen. Sinds de nieuwe Arbowet heeft de preventiemedewerker daarnaast een belangrijkere rol gekregen.

Maar hoe zat het nou precies? Wat zijn ook al weer de precieze verantwoordelijkheden van de preventiemedewerker? En wie is eigenlijk het meest geschikt om als preventiemedewerker te benoemen? In dit stuk zullen we bespreken welke overwegingen je mee moet nemen bij het aanstellen van jouw preventiemedewerker.

Gevaarlijke stoffen goed geregeld

Gevaarlijke stoffen goed geregeld

Werken met gevaarlijke stoffen: hoe pak je het aan?

Sinds een paar maanden draaien we bij OKcomply in samenwerking met de RAI Vereniging begonnen met de pilot gevaarlijke stoffen. Wij merken vanuit veel branches dat organisaties moeite hebben met dit thema. Ook bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben ze dit door en daarom zijn ze in mei de campagne ‘Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen’ gestart.

OKcomply gaat verhuizen!

OKcomply gaat verhuizen!

VANAF 1 SEPTEMBER ZIJN WIJ TE VINDEN IN PAND NOORD

Vanaf het prille begin van OKcomply hebben wij met veel plezier in het A Lab in Amsterdam gewerkt. Vier jaar lang is Lab 005 vruchtbare grond geweest voor het ontwikkelen van ons OKcomply platform. Omdat wij de status van startup ontgroeien wordt het ook tijd voor een nieuwe werkomgeving. Daarom verhuizen wij vanaf 1 september naar Pand Noord te Amsterdam

Brancheorganisaties: waarom zou ik lid worden?

Brancheorganisaties: waarom zou ik lid worden?

VIER REDENEN WAAROM SAMENWERKING BINNEN JOUW BRANCHE GOED IS VOOR JOUW BEDRIJF

Bij OKcomply werken wij veel samen met brancheorganisaties. Dit omdat wij zien dat deze organisaties veel voordeel opleveren voor hun leden. Wij hebben vanuit onze filosofie vooral een zwak voor brancheorganisaties die naast collectieve belangenbehartiging ook proberen door samenwerking de branche naar een hoger niveau tillen. Iedereen profiteert hier namelijk van. In dit stuk bespreken we kort hoe samenwerking binnen jouw branche voordelen oplevert. 

Regelhulpen NRK voortaan beschikbaar in OKcomply

De branchevereniging Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) zoekt de samenwerking met OKcomply om de regelhulpen Milieu- en energiewerkboek en Clean Sweep, ontwikkeld door de NRK, in het platform van het bedrijf te integreren. Hiermee kunnen specifieke maatregelen die van toepassing zijn op de rubber- en kunststofbranche makkelijk in het platform worden geïmporteerd. De regelhulpen zijn per direct beschikbaar.

Risicobeheersing: hoe pak ik het aan?

Risicobeheersing: hoe pak ik het aan?

Ondernemen is risico nemen. We komen als mensheid vooruit komen is door moed te tonen. Toch is het fijn als je bij het nemen van risico’s zicht hebt op de mogelijke effecten. Je wilt rekening houden met verschillende scenario’s, kortom: afgewogen risico’s nemen. Daar komt risicobeheersing om de hoek kijken. In dit blog bespreken we de voordelen van een duidelijk beleid op het gebied van risicobeheersing en wat jij kunt doen om veilige afwegingen te maken.

Wet- en regelgeving en inspecties voor tankstations

Wet- en regelgeving en inspecties voor tankstations

Hoe houd ik de controle?

Pomphouders hebben er allemaal mee te maken: wetgeving. Of het nu gaat om het keuren van de vloeistofdichte vloer, kathodische bescherming van boven- en ondergrondse tankinstallaties of aanwezigheid van legionella in wasstraten. Het zijn voorbeelden van keuringen en inspecties die tankstations uit moeten voeren om te voldoen aan de wet. En dat is tegenwoordig een hele lijst.

Met welke wet- en regelgeving je als pomphouder te maken hebt, is meestal wel bekend. Het branchespecifieke installatieboek biedt overzicht in keuringen en inspecties en is verplicht voor tankstations. Toch is de uitvoering lang niet altijd op orde. In dit rapport van DCMR is te zien dat er nog altijd veel overtredingen zijn in de petrolbranche.