Zorgplicht werkgever: maak je geen zorgen

Een bedrijfsongeval is een nare ervaring voor alle betrokkenen. Allereerst kan het voor werknemers ernstige of zelfs levensveranderende gevolgen hebben. Ook als werkgever wil je natuurlijk dat je personeel niks overkomt en dat ze hun werk in een veilige omgeving kunnen doen. Maar hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid in het geval dat er toch iets gebeurt? En wat moet je als werkgever doen om de veiligheid van jouw werknemers te garanderen?

Als werkgever ben je verplicht te zorgen voor een veilige omgeving waarin jouw werknemers hun werk kunnen verrichten. Deze zorgplicht is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Uit deze zorgplicht komt een hoop wetgeving voort die je als ondernemer in acht moet nemen.

Asbest is niet best

Asbest is niet best

Wat jij kan doen om je voor te bereiden op het asbestverbod

Vanaf 2024 zal er waarschijnlijk een volledig verbod zijn op asbestdaken. Dit asbestverbod zal gaan gelden voor zowel particulieren, bedrijven als de overheid. Niemand ontkomt dus aan de implicaties van deze maatregel. Afgelopen jaar leidde deze nog tot protest van enkele burgemeesters, hoogleraren en woningcorporaties. Desalniettemin is de consensus over het gevaar dat deze delfstof vormt voor de volksgezondheid inmiddels gemeengoed.

Het verbod komt voort uit een voorstel van voormalig staatssecretaris Wilma Mansveld uit 2015. Een aantal incidenten waarbij branden leidden tot het vrijkomen van asbestdeeltjes liggen hieraan ten grondslag. Nog steeds vinden er regelmatig incidenten plaats. Afgelopen tijd waren er bijvoorbeeld nog branden in Musselkanaal, Culemborg en Amsterdam waarbij asbest aanwezig was.

Vastgoed: waar moet ik op letten?

Vastgoed: waar moet ik op letten?

Zowat elk bedrijf in Nederland heeft in meer of mindere mate te maken met vastgoed. Voor bestaande gebouwen geldt een groot aantal wettelijk verplichte periodieke keuringen. Dit betekent voor vastgoedbeheerders en -eigenaren een constante kopzorg. Nooduitgangen, brandblussers, CV-ketels, brandtrappen, veranderende fiscale regelingen en ga zo maar door. Deze cyclus stopt nooit en de wetgeving verandert regelmatig.

De vastgoedsector maakt tegelijkertijd een ongekend dynamische periode door. Vooral in de Randstad is de woningmarkt booming, met een enorme vraag naar koopwoningen en huurhuizen in zowel de sociale als vrije sector. Dit leidt op verschillende plaatsen tot uiteenlopend beleid. Wist je bijvoorbeeld dat het in Amsterdam vanaf 1 januari niet meer mogelijk is om woongroepen in te schrijven?

Bereid je voor: de energietransitie komt eraan

In december vorig jaar sloten de Verenigde Naties in Parijs het historische klimaatakkoord. Hierin zijn harde afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken. Nationale overheden gieten dit nu in wetgeving en daarom presenteerde het kabinet vandaag de energieagenda, gericht op de lange termijn. Deze plannen hebben ook invloed op jouw leven en op jouw bedrijf.

Omdat Nederland in 2050 praktisch geen CO2 meer uit wil stoten moeten er drastische maatregelen genomen worden. De meest ambitieuze doelstelling in de energieagenda is het compleet vervangen van fossiele brandstoffen. Dat betekent dat de bestaande gasinfrastructuur in zijn geheel vervangen moet worden en dat alle auto’s in Nederland af moeten van benzine en diesel.

Roep om strengere regels, wat kan je zelf doen?

Het aanleggen en inspecteren van leidingen en CV-installaties is tricky business. Fouten kunnen grote gevolgen hebben. In het uiterste geval kan dit zelfs dodelijke gevolgen hebben.

 

Jaarlijks sterven er rond de tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De oorzaken hiervoor zijn slechte ventilatie en onvolledige verbranding in de CV-apparatuur. Het tragische hieraan is dat deze slachtoffers vaak voorkomen hadden kunnen worden.

Wat wet- en regelgeving betekent voor garagebedrijven

Garagebedrijven moeten voldoen aan een hele rits wetten en regels. Dit gaat vaak goed, maar lang niet altijd. Zo blijkt uit een rapport van de DCMR Milieudienst Rijnmond dat bijna 80% van de bedrijven tekortkomingen vertoont en dat bijna een derde bijvoorbeeld de bodemvoorzieningen niet op orde heeft. De DCMR meldt dat de situatie verbeterd is maar dat dit niet snel gaat.

 

Het navolgen van deze wetten en regels neemt veel tijd in beslag, terwijl je eigenlijk gewoon aan auto’s wil werken. Desondanks is het zo dat garages veel specifieke bedrijfsmiddelen bezitten die een risico vormen voor zowel het milieu als voor werknemers, en de inspectie zit niet stil.

Dekker pakt regeldruk docenten aan

Leraren hebben het altijd druk. Buiten werktijd zijn ze vaak nog uren bezig met nakijken. Ook zitten ze door regelgeving vaak met stapels papierwerk. Dit leidt af van hun kerntaak: lesgeven. Behalve wetgeving zijn er vaak ook bergen met regels die scholen aan zichzelf op hebben gelegd. Om dit aan te pakken begint staatssecretaris Sander Dekker nu Operatie Regels Ruimen

Voor dit initiatief gaat er een cameraploeg langs bij een selectie van vijf scholen in het primair onderwijs. De operatie wordt in beeld gebracht à la ‘Herrie in de Keuken.’ Samen met een team experts proberen de scholen orde te scheppen in de chaos van hun eigen regelgeving, in de hoop dat andere scholen dit voorbeeld volgen. ‘Je bent geen leraar geworden om de hele dag lijstjes en formulieren in te vullen’, aldus Dekker. 

De ernst van de situatie

Waarom is het belangrijk om de regeldruk voor leraren te verlagen? De toekomst van Nederland is afhankelijk van goed en werkbaar onderwijs. De politiek probeert met elk nieuw kabinet te vernieuwen en dit leidt tot onnodig veel wetgeving die ook nog vaak verandert. Dit leidt bij zowel besturen als leerkrachten tot stress.

Het is goed dat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de aandacht vestigt op de werkstress van leerkrachten. Het onderwijs is het fundament van de maatschappij en docenten hebben hiermee een grote verantwoordelijkheid. Veel leraren voelen de regeldruk dus als een extra last op hun toch al volle agenda.

Maak het onderwijs werkbaar

Toch moet het ministerie ook eens naar zichzelf kijken. Vrijwel elke verantwoordelijke staatssecretaris of minister verandert de geldende wetgeving. Het onderwijs moet future proof zijn. Veranderende wetgeving is hiervoor belangrijk, maar het is ook broodnodig om te kijken welke wetten zorgen voor onnodige regeldruk.

Dekker ziet dit gelukkig ook zelf in: ‘Tijd en energie in het onderwijs moeten gericht zijn op het geven van goed onderwijs, en niet op eindeloos vergaderen of onzinnige administratie.’ Zelf ligt Dekker niet zo goed bij docenten en onderwijsorganisaties. Dit blijkt uit de weerstand tegen het lerarenregister en zijn moeilijke relatie met lerarenbonden.

Het is belangrijk om na te denken over innovatieve oplossingen om het onderwijs werkbaar te houden. Operatie Regels Ruimen is een goed initiatief om hier aan bij te dragen maar je kan betwijfelen of het veel effect gaat hebben. Digitale oplossingen kunnen hier uitkomsten bieden. Het onderwijs benut nu nog nauwelijks het potentieel van slimme oplossingen die verder gaan dan het klaslokaal.

Scholen kunnen zich tot 2 december aanmelden voor Operatie Regels Ruimen via dit formulier. Het project begint in januari, en het wordt nog een hele operatie om scholen te bevrijden van regeldruk.

De Tankstation Vakbeurs: een blik op de toekomst van de tankbranche

Op dinsdag 15 november vindt de Tankstation Vakbeurs plaats in Expo Houten. Wij zijn hier dit jaar aanwezig met een stand. We hebben namelijk een oplossing met veel toegevoegde waarde voor de tankbranche.

Het broeit binnen de tanksector. Consumenten worden steeds specifieker in hun wensen en nieuwe manieren van tanken doen hun intrede. Ook de autoriteiten stellen steeds meer eisen aan pomphouders. Het lijkt er niet op dat deze druk gaat afnemen, en dus is deze beurs een goede gelegenheid om inspiratie op te doen voor de toekomst van je bedrijf.